“Vi brænder for at revitalisere vores hood”

“Skatere fra hele verden rejser til skaterbanen. Fra Holland, USA, Tyskland. De står og pisser ovre i hjørnet ved transformatorstationen. Når jeg fortæller dem, at de bare kan gå ind i Kulturhuset, siger de: Oh, we didn’t know that. Og det er problemets kerne,” siger Lars Vedel Jørgensen. Han har, sammen med Lise Gandrup Jørgensen, to lokale arkitekter, tegnet en ny facade, så medborgerhuset åbner sig mod skaterbanen og råber op om aktiviteterne indenfor.

Der er visioner og lidenskab i luften i Lars’ og Lises lyse køkken, og brunch på bordet i form af tykke pandekager, ahornsirup, smør fra Thise og økologisk appelsinjuice. Pudlen Lulu bjæffer, mens den svirrer omkring. Duften af friskbrygget kaffe og et overskud af ideer og engagement fylder rummet. “Det var en workshop i 2017, arrangeret af Indre Bys Lokaludvalg, som fik os i gang med projektet,” fortæller Lars Vedel Jørgensen. “Men tankerne havde været i gang længe. Faktisk siden pladsen med de hvide klipper stod klar i 2008.”

Rejsen mod en arkitektonisk perle

Ægteparret gik i gang med at lave en folder med deres ideer. Her kan man se, hvordan skaterbane og kulturhus kommer i dialog med hinanden, hvis de tunge betonflader erstattes af store, åbne glaspartier. “Som det er nu, er man er helt koblet fra omgivelserne, når man er indenfor,” siger Lars Vedel Jørgensen. Folderen er hængt op i deres port – det har givet anledning til ivrig snak blandt naboerne. Og den er sendt videre til kommune, lokaludvalg – og kulturhuset, selvfølgelig. Der er holdt møder og skrevet e-mails frem og tilbage. Ægteparret håber er, at det i første omgang baner vej for en mindre kommunal bevilling. “Det her er en teaser,” forklarer Lise Gandrup Jørgensen, “for at sætte skub i fantasien. Så vi kan få penge til at undersøge stedets potentiale og få skabt en seriøs vision for området.”

“Medborgerhuset er jo nedslidt – og ulovligt efterhånden,” supplerer Lars Vedel Jørgensen. “Aktiviteter forsvinder, og de må ikke udleje til musik længere, fordi folk klager over støjen. De nye tiltag, byttemarked for eksempel, er der jo ingen der ser, når det foregår bag en grå betonmur.”

Kommunen har ganske vist brugt et mindre beløb på Kulturhus Indre by – eller KIBy, som det hedder i kommune-lingo. Det har blandt andet resulteret i en byttecentral bagerst i foyeren og en maleriudsmykning af kunstneren Anja Taina-Nielsen (læs mere her). “Det er jo en mindre ting – ommøbleringen af cafeen,” siger Lars Vedel Jørgensen. “Vi savner nogle større visioner for stedet. Hvis man kunne tiltrække flere mennesker; lokale entreprenører, workshops, pop-up events, opera på basketballbanen. Det kunne blive en arkitektonisk og kulturel perle midt i byen!”

Fremgang i mangfoldigheden

Ud over at åbne facaden mod skaterbanen og eventuelt udnytte den brostensbelagte plads foran, som pt. er fyldt op af cykler, forestiller Lars Vedel Jørgensen sig, at man kunne bygge ungdomsboliger på taget. Eller skabe en urban garden. Måske begge dele. Det vil give mere liv og ændre pladsens karakter, mener han. Han drømmer samtidig om, at det vil bidrage positivt til områdets mangfoldighed. For det med mangfoldigheden ligger dem begge på sinde. Ægteparret har boet i kvarteret i 20 år og har set mange af de originale beboere forsvinde. “Alle med penge nok køber sig adgang til Nansensgade. Men så forsvinder originalerne – og meget af det miljø som de, der flytter hertil, faktisk søger,” bemærker han.

Hvis kommunen bevilger penge til en undersøgelse, håber Lars Vedel Jørgensen og Lise Gandrup Jørgensen, at der bliver udskrevet en arkitektkonkurrence. For så kan det ske, at de laver et konkurrenceforslag, hvis det skulle komme dertil.

Bonus: Se hele folderen her: Medborgerhuset præsentation

Tekst: O. M. B.

Folder, foto & grafik: José Mato Mian, Lise Gandrup Jørgensen og Lars Vedel Jørgensen

Tilbage til resonansens forside