Smagen af gris, grill og guldøl

En vedholdende duft af flæskesteg har sænket sig over Nansensgade 35, hvor Guldgrillen fredag d. 2. november første gang slog dørene op for en lang kø af københavnere, der ventede på at sætte tænderne i en gratis flæskestegssandwich.

Manden bag Guldgrillen hedder Umut Ra Sakarya og er en af dansk gastronomis unge stjerner. Der blev skålet, blitzet og  filmet af DR3 til åbningen, for Umut kan sit gylle. Hvad enten det drejer sig om at genrejse grill- og mormormaden, få pressens opmærksomhed eller vinde titler som ‘Masterchef’ og ‘Danmarks bedste bøfsandwich’.

Maden vi har savnet

“I Italien kan man næsten kun få italiensk mad, men Danmark er et verdenskøkken. Man kan få mad fra hele verden,” forklarer Umut Ra Sakarya. Han står på førstesalen i Guldgrillens lokaler. Det er før åbningen. Midt i en rodebutik af borde, stole, lamper og kitschet nips, som stedet skal møbleres og udsmykkes med (‘funky dansk’ kalder han stilen). “Der er ikke ret mange klassiske grillbarer tilbage,” siger han. “Og dem der er, bruger alt for meget helfabrikata. Derfor er der brug for Guldgrillen. Vi laver mad fra bunden med stolthed og god service.”

Minder om Tyrkiet

“Nansensgade er en pissefed gade,” siger Umut oprigtigt fornøjet. “Og den har bevist, at det kan lade sig gøre at bygge et madimperium op (Sticks’n’sushi, red.). Her er mange små butikker og lokale, der interesserer sig for hinanden. Det minder mig om Tyrkiet, hvor jeg kommer fra. Og da vi så lokalerne i nr. 35 var vi solgt. Denne her ta’r vi, sagde jeg til Frank, min makker.” (Køkkenschef Frank Svärd Pedersen, red.).

Der var kun en ting i vejen med stedet. Det var alt for lyst og spartansk. Det duede ikke for Umut, som hader minimalisme. Til gengæld elsker han guld. “Pommes frites, panerede, stegte schnitzler, Guld Tuborg… – vi elsker den gyldne stegefarve! Og panering! Derfor er der guld i navnet, Guldgrillen. Og, ja, så er der også lidt jalla jalla perkernavn over det.”

Lad sovsen løbe til

Umut Ra Sakarya har tilsyneladende ramt helt rent med sit koncept. Måske fordi han selv elsker dansk mad. Inderligt. Især julemad, men selvfølgelig også grillklassikere som pølseret, frikadellesandwich og grillkylling med remoulade, syltede agurker og bølgefritter – som er på menuen i Guldgrillen. For en ekstra 20’er kan man få brun sovs til det hele, lavet på stegesky fra flæskesteg og smagt til med fløde og smør.

Den 24. November – samme dag som Nansensgade Julemarked drysser decemberstemning ud over kvarteret (med Umut som medarrangør), afholder Guldgrillen i øvrigt ‘Uofficielle Danmarksmesterskaber i Brun-Sovs-Drikning’ fra 14:00-16:00. De 15 deltagere, der er plads til, får hver tre minutter til at drikke mest muligt brun sovs. Vinderen får et diplom – og en middag på Guldgrillen.

Tekst : O.M.B.

Fotos: O.M.B. & Facebook

Tilbage til resonansens forside