Opsamling på temaet: Hvilken Nansensgade vil DU have?

Definitionen af liv

Vi har over de sidste par måneder udspurgt lokale beboere, erhvervsdrivende og foreninger om deres mening om og drømme for Nansensgade. Hvad er godt/skidt? Hvad vil de gerne have mere af? Svarere er ofte modsatrettede og stikker i mange retninger. Både på tværs af og indenfor de forskellige grupper. Alle synes dog at være enige om at elske den helt særlige stemning i gaden. Om end den kan være svær at definere. De – vi – vil også gerne have mere liv. Men liv er ikke det samme for dig og mig. Liv er farver, gode energier, begejstret børneleg på skaterbanen og Nansensgades sitrende og smittende sommersummen. Men liv er også tobaksrøg, dunkende højttalere og bunker af skrald. Liv tiltrækker og beruser, og liv fylder, lugter og larmer.

Særligt butikkerne efterspørger mere liv. De ønsker mere flow i Nansensgade, større synlighed og gennemstrøm af mennesker. De sukker derfor efter flere butikker. Gerne andre unikke specialbutikker. Det er nødvendigt for deres overlevelse. Samtidig giver nogle udtryk for, at ikke alle erhverv er lige meget ’værd’. Vi skal helst have flere ’rigtige’ butikker, påpeger nogle butiksindehavere. Hermed menes liberale erhverv, der medfører spontane kundestrømme – ikke frisører og den slags, hvor folk kun lige sætter deres ben som aftalt, og så er ude af gadebilledet igen splitsekundet efter. De gode kunder er dem, der har tid til at snuse rundt og hænge ud. Derfor hilser butikker også flere restaurationer velkomne.

Men så er det, at nogle af beboerne stejler. Restaurationer medfører ofte udeservering, røg og larm – lige udenfor de private gemakker. Det kan blive for meget. Når man bor midt i det. Og bemærkelsesværdigt nok, er vi kun stødt på én butiksejer, der selv bor i kvarteret. Efter lukketid drejer resten nøglen om og cykler bekvemt hjem til fredfulde Østerbro, Vestegnen eller Frederiksberg. Mens beboerne – i kraft af deres arbejde i frivillige bestyrelser – både har fornøjelsen og bøvlet med butiksindehaverne, fx hvis der spilles høj musik eller opstår problemer med fugtige lokaler. Bestyrelsesmedlemmernes / foreningernes ønske er derfor ofte, at udlejningen først og fremmest skal foregå så gnidningsløst som muligt. Dermed har de måske en tendens til at tænke i hurtige og nemme løsninger fremfor i de store perspektiver, når det kommer til udlejning, der falder i hak med Nansensgades karakter.

”Hvis du vil have fred og ro, så flyt på landet”, er der nogle, der ytrer, bl.a. en restaurationsudlejer, som ikke ønsker at stå frem med sine synspunkter. Flere indvender, at det er en modsigelse, at man gerne vil have liv og summen i gaden, men ikke ønsker larm og støj. Atter andre er mere optagede af, at kvarterets (mange) hunde er begyndt at fylde lige lovligt meget. Det er træls at blive vækket af hundebjæffen tidligt lørdag morgen. Af frygt for hundeejerne, som angiveligt kan være temmelig aggressive, ønsker de imidlertid heller ikke at lægge navn til kritikken. Alle (stort set) elsker gadens træer og grønne planter. Og så er der dem, der bare synes, at her godt kunne være lidt mere rent og pænt. Lorten ind i hunden, hunden ind i bilen, bilen ud byen – eller mere larm, gang i gaden, flere parkeringspladser. Holdningerne er mangfoldige.

Hvad gør vi? Måske kunne man starte med, at man ikke tænker erhverv for sig, men derimod i en symbiose af erhverv og beboere, foreslår et bestyrelsesmedlem i en af vores artikler. Mange efterspørger, at beboere og erhvervsdrivende snakker mere sammen og evt. sætter en form for fælles retning.  Til orientering er Nansenskvarteret Handelsstandsforening meget interesseret i at samarbejde, bl.a. om mere grønt til gaden: https://www.facebook.com/nansensgadekvarteret/. Bolden er hermed givet op. Det er bare om at skyde!