Maskebal på skaterbanen

Bag indhegningen sidder flokken af kvinder på de hvide bjerge, med ansigterne vendt mod septembersolen, mens deres fingre arbejder og pindene klikker. Det er i pauserne mellem foredrag, workshops, strikkemaraton, massage, musik, mode og mad på Knitwork 2017-festival i Indre Bys Kulturhus.

Det er søndag, solen er afløst af gråvejr, i dag er skaterbanen mennesketom. Carsten Bo, den ene af de to arrangører, har inviteret mig om bag indhegningen. “Vi har haft cirka 3000 gæster i år. Heraf to betalende mænd. Resten er med som det tynde øl,” fortæller Carsten Bo. Han har ikke svært ved at identificere den typiske gæst; kvinde, kreativ, midaldrende eller derover, fra alle egne af landet. Kulturhuset er et velovervejet valg, for det ligger centralt, når man skal tiltrække gæster fra hele Danmark og Norden med.

Med på tråden

Foyeren myldrer med kvinder, mens Teatersalen er tom mellem to foredrag, så jeg går videre til sportshallerne, hvor boderne langs væggen har navne som ‘Woolapyk’ og ‘Magiske Garner’. Her kan man købe færdigstrikkede kreationer, nips, opskrifter og alskens strikkeartikler, men først og fremmest garn-garn-og-endnu-mere-garn, der gør sig til i bløde, bølgende, farvechangerende landskaber af lodne, snoede nøgler. Midt i hver hal er der opstillet plyslænestole, chesterfieldsofaer, stole og slagbænke, og hvert eneste sæde er optaget af håndarbejdende kvinder, som er forbundet med snor til hver deres pose.

Ret eller vrang?

Både i år og sidste år har de lokale knurret over indhegningen af skaterbanen. Carsten Bo fortæller, at de betalende gæster (i 2015, red.) oplevede det som usikkert, at kvarterets beboere benyttede medborgerhuset sideløbende med festivalen. Derfor bad arrangørerne om lov til at spærre pladsen af – og det har været godt for arrangementet, både i 2016 og i 2017, vurderer han. Han suppleres af Martin Qwist, teamkoordinator i i Indre Bys Kulturhus. “Vi ved godt, at mange dagligt passerer Kulturhuset. Det er også kun sjældent, at vi spærrer af på den måde. Strikkefestivalen er så unik, at vi valgte at dedikere pladsen til den – og hverken kulturhuset eller festivalen har oplevet klager omkring det i år,” siger han.

To pinde kan bruges til andet end sushi

Det vrimler med strikkearrangementer i Kulturhuset i den nærmeste fremtid. I hvert fald to. 26. november er der strikkebyttecafé, og 2. december slår knitwork.dk desuden dørene op for julehyggemarked sammesteds.

Tekst og foto: O. M. B.

Gå til resonansens forside