“Jeg er ikke ansat for at lave noget for dig, men med dig”

Ordene er Åsmund Boye Kvernelands. Siden han blev leder af Kulturhuset Indre By har han været i gang med at “udvikle på og i kulturhuset,” som han selv formulerer det. For alle aldre og med tryk på flere arrangementer – og flere brugere.

“Teatersalen burde blive et slags venue på sigt. Den er blevet brugt lige lovligt meget til generalforsamlinger og den slags,” siger Åsmund Boye Kverneland med et lille grin. Han efterlyser flere og bredere kulturarrangementer – musik, teater, præsentationer, filmforevisninger: Kulturen må gerne fylde meget mere. Derfor har han, siden sin tiltrædelse i juli, været i gang med at videreføre Kultur og Fritidsforvaltnings plan for kulturhuset, som både involverer de faste brugere og lokaludvalget i indre by. Det sidste er vigtigt, understreger Åsmund Boye Kverneland. “Vi er Indre Bys Kulturhus – ikke kun Nansensgades.”

Der skal mad på disken igen

Åsmund Boye Kverneland har været begejstret for de folkekøkken-arrangementer som kulturhuset har afholdt (læs reportagen fra folkekøkkenet her). Derfor er han også på udkig efter et engageret team, som kan puste nyt liv i de fælles maddage. “Vi vil gerne tiltrække mennesker med overskud til cafeen. Den skal have en tydelig profil – social eller kulturel – og være medspiller i husets aktiviteter,” siger han. “I det hele taget er jeg optaget af, hvad man kan gøre for, at forskellige kulturgrupper kan mødes. Vi definerer huset sammen med brugerne og lytter meget til brugerne, til lokaludvalget og kommunen.” Han nævner partnerskaber – med lokale eller andre, for eksempel Rita Blå’s Lopper – som en mulighed for at afholde flere arrangementer, og nå endnu bredere ud.

I sommer fik de to efeuer, som har klynget sig til kulturhusets facade forever, kappet deres stammer. Mens den ene hurtigt visnede, holdt den anden sig strunk og grøn helt frem til fældningen i januar. “Den fik åbenbart næring et andet sted fra,” bemærker Åsmund Boye Kverneland, som har mange ideer omkring kulturhusets fysiske ramme (se tre lokale arkitekters bud på en makeover her). “Hvad kan optimeres? Hvad kan ændres? Ved facaden? Ved Radius’ flotte, grå væg – kan der gøres mere? Måske kan vi få et kunstværk på væggen, som kan gå verden rundt? Jeg tænker meget over, hvordan vi med vores budget bedst kan bruge borgernes penge. For eksempel kan man forestille sig, at vi på et tidspunkt stiller væggene til rådighed for kunstnere og graffitimalere. Men i første omgang har vi valgt at bruge facaden til at vise, hvad kulturhuset har at byde på, og invitere københavnerne indenfor,” siger han og henviser til de store bannere, som netop nu smykker facaden.

Kig forbi til en kop kaffe

Åsmund Boye Kverneland kalder sin egen baggrund for eklektisk. Filosofi, musik, kultur, skateboarding. Derfor forstår han også godt, hvorfor skaterbanen foran kulturhuset tiltrækker folk fra hele verden. “Der er kanter og vinkler, så det er en vanskeligt bane for skatere. Den er teknisk udfordrende,” forklarer han. Da han boede i Norge, var han en ivrig skater. I de 4-5 måneder om året, hvor det er muligt.

Han er ganske ydmyg overfor opgaven og nærområdet. “Hvis man stiller krav om samskabelse, åbner det op for indflydelse og adgang for dem, der vil sætte deres spor og præge kulturen,” siger han. “For mig handler det ikke om at levere, men om at skabe kultur sammen med andre.” Derfor er han også åben for at drikke kaffe med de lokale og få sig en snak om ideer og engagement. “Jeg vil gerne mobilisere områdets kreative kræfter, og jeg håber, at handelsstandsforeningen og de lokale kan se muligheder – jeg elsker at skabe nyt sammen med andre mennesker.”

 

Tekst og fotos: O. M. B.

Tilbage til resonansens forside