Ikke kun et gratis måltid mad

I Nansensgade 20 ligger værestedet Hugs & Food, hvor udsatte hjemløse kan få et måltid sund, nærende mad, ganske gratis. Men stedets medarbejdere har også en anden – og måske endnu vigtigere mission: Brugerne skal gå ud i bedre stand, end de kom ind.

Det er de allermest sårbare hjemløse, dvs. mennesker, der ud over at sove ude, har psykiske lidelser, misbrug og er i dårlig fysisk tilstand, der er målgruppen for værestedet Hugs & Food. Danskere, såvel som ikke danskere. Hugs & Food afviser ingen, og ingen bliver registreret. Alle kan få et varmt og sundt måltid mad, tilberedt af stedets kok Kuluk Poulsen, for de fleste dagens eneste. Derfor er der også mange, der kommer igen. Hugs & Food bespiser dagligt omkring 50 personer, og hvis der er run på, eller brugerne af en eller anden grund ikke kan fungere indenfor på en af de 30 siddepladser, kan de også få maden med i en takeaway-boks. I alle tilfælde er det imidlertid vigtigt, at måltidet skaber kontakten, understreger socialrådgiver Marie Christiansen, fastansat medarbejder på stedet. Det er relationsarbejdet, der er i centrum. Og for Justine Mitchell (daglig leder) og Marie betyder det, at de gør meget for at få en snak med stedets brugere:

”Vi prøver at snakke med alle, der kommer, og vi siger altid goddag og farvel. Det er på den måde, vi viser vores brugere: Vi vil dig gerne”, fortæller Marie, ansat hos Hugs & Food igennem halvandet år.  Og så er det absolut ikke berøringsangst, der præger den socialfaglige indsats på stedet:

”Vi sidder ikke bare og lader folk få det værre. Hvis vi ser, at en psykisk lidelse er ved at udvikle sig til en psykose, eller at egen-hygiejnen bliver dårligere, gør vi noget. Vi spørger f.eks. ”skal vi ikke lige vaske din jakke?”, og vi samarbejder også med Psykiatrisk Gadeplansteam, og det kan føre til eventuelle tvangsindlæggelser”, fortæller Justine. Marie supplerer: ”Ja, og hvis en bruger har en drøm om at komme ud af sit alkoholmisbrug, så hjælper vi ham hen til de rette samarbejdspartnere, f.eks. i Hillerødgade, hvor de udleverer antabus. Så vi støtter brugerne i at komme videre, men arbejder i udgangspunktet ud fra, hvad de ønsker. De skal melde ud. Og så har vi en lille agenda om at stabilisere folk. De skal komme ud i bedre stand, end de kom.”

Fra Den sorte gryde til Hugs & Food

Værestedet Hugs & Food har eksisteret i 21 år og ligget i Nansensgade i en årrække. Det hører under Københavns Domkirke, og blev i sin startet af to præster som et simpelt suppekøkken. Indtil september i år gik stedet under navnet Den sorte gryde. Men på grund af børnesangen Bro, bro brille, hvori det lyder, at den der kommer allersidst skal i den sorte gryde, gav det nogle associationer, som er stik imod værestedets grundtanke om at udvise omsorg og tilbyde hjælp til de københavnske hjemløse. Som den tidligere formand for værestedet, Anders Gadegaard (domsprovst i Vor Frue Kirke), udtalte til navnefesten i september: ”Hos os kommer de ikke sidst til, men først”.

I forbindelse med navneskiftet fik værestedets lokaler en kærlig hånd med hjælp fra seks af værestedets brugere, ligesom der blev malet og indkøbt nye møbler, så lokalerne i dag fremstår lyse og åbne. Og så har stjernefotografen Robin Skjoldborg taget en række portrætter af nogle af værestedets brugere, der er blevet printet i stort format og nu hænger og udsmykker væggene. Der er faktisk blevet så pænt, at folk kommer folk ind fra gaden og bestiller en café latte eller spørger til dagens ret, griner Marie. Men udover at lokalerne har fået et æstetisk løft, er det fortsat fred og ro, der kendetegner værestedet. Og det er af stor værdi for målgruppen:

”Hjemløse lever ofte et stresset liv med zoneforbud og tiggerforbud – selv på bibliotekerne er de begyndt at stresse dem for at få dem ud. Så her har vi prøvet at lave et sted på de hjemløses betingelser, hvor de bliver skærmet og kan være i ro og fred”, fortæller Justine, der har været daglig leder af værestedet i cirka 8 år. Derfor går der også omkring 20 minutter fra værestedet åbner, til de begynder serveringen af mad. Folk skal lige falde til ro først. Mobilsnak og musik skal foregå udenfor. Der skal være plads til alle, men ikke alt for mange mennesker på én gang. Af samme grund har de små lokaler i Nansensgade 20 en god størrelse til formålet, ligesom beliggenheden på mange måder er ideel for de hjemløse, som færdes omkring Nørreport, søerne og i nærliggende parker.

Lokalsamfundet

Hugs & Food har åbent dagligt på hverdage fra 11-14. Og lige præcis den åbningstid er bl.a. vedtaget af hensyn til nabolaget, fortæller Justine. For på det tidspunkt er børnene væk fra gaden, og folk er taget på arbejde.  Ifølge Justine tager de på værestedet faktisk dagligt i betragtning, at det ligger midt i et beboelsesområde, eksempelvis samler de hver dag cigaretskodder op på fortovet udenfor, og lukker ikke bare døren, hvis der står én udenfor og råber op. Og hvis der stadig sidder en flok brugere på bænken en time efter åbningstiden, går de ud og siger ”nu slutter festen”. Justine fortæller også, at værestedet på flere måder har en god kontakt til de lokale beboere, der er f.eks. naboer, der kommer forbi og donerer tøj til stedet. De har også haft et projekt i gang med plantekasser, hvor de plantede og efterfølgende solgte både chilier og tomater til lokale, hvoraf nogle var syltet af overboen. I den forbindelse var der en del, der kiggede forbi, og det hilser de meget velkomment hos Hugs & Food:

”Jeg håber, at de lokale ved, at de altid kan komme ned og snakke med os. Vi vil gerne inddrages og byde ind og lave samarbejde på tværs i lokalområdet”, lyder det fra Justine.

Det skal bare ikke lige være i august. For der holder værestedet lukket. Og i hele juli kan man primært møde Justine og Marie og brugerne udenfor, for der rykker Hugs & Food ud med udendørsservering af mad og kaffe i Ørstedsparken til Københavns allermest udsatte hjemløse.

 

Tekst og foto: R. P. A.

Tilbage til resonansens forside