Folkedans er fedt

“Man kan godt kalde Lanciers er form for folkedans. Men det er en af de mere stille og simple af slagsen. Normalt har folkedanse langt flere spjæt og hop, og af og til bliver kvinderne løftet og kommer helt op og ligge på langs”, fortæller Hanne Eriksen fra Foreningen til Folkedansens Fremme. Hun og hendes mand, Finn Eriksen – formand for foreningen – er bidt af folkedans. Ja, de kan faktisk slet ikke undvære det!

“Det, der er det helt særlige ved folkedans, er musikken”, fortæller Hanne. Og tilføjer: “Ja, og så motionen og samværet. Venskaberne. Man bliver jo efterhånden inviteret med til hinandens bryllupper og konfirmationer. Desuden er der mange, der møder hinanden til folkedans”.

Det samme gjorde Finn og Hanne Eriksen, som for nylig har fejret deres guldbryllup. Det var over en kvadrille i Vandrelaugets dansekreds, at de i sin tid mødte hinanden. Dengang var de også allerede medlemmer i Foreningen til Folkedansens Fremme, begge to. Og det har de været lige siden. Hanne var yngste aktive medlem af Foreningen, da hun startede. Nu er hun 72 år. Og stadig den yngste, siger hun med et grin. Foreningen tæller pt. omkring 70 personer, heraf et par på 90 og to på 100. Desværre, fortæller Hanne og Finn, er medlemstallet dalende. Der kommer ikke så mange nye til. På spørgsmålet om, hvad det kan skyldes, lyder formandens bud:

“Yngre mennesker vil ikke binde sig til hver torsdag hele vinteren”.

Foreningen til Folkedansens Fremme holder til i kælderlokalerne på hjørnet af Nørre Farimagsgade og Turesensgade, lige overfor Ørstedsparken. Kælderhjørnet udgør medlemslokalerne og huser aktiviteter som foreningsarrangementer med mad, sangaftener og filmeftermiddage, foruden en lille butik i forlokalet. Butikken sælger ud af medlemmernes selvproducerede ting, som f.eks. hjemmelavet marmelade og strik til store og små. “Det giver lidt ekstra til kaffe, kage og museumsbesøg”. Disse dage bugner den imidlertid med påskepynt, æggevarmere og håndmalede æg. Traditionen tro afholder foreningen påskemarked, og det har allerede været godt besøgt. Selve folkedansen, som kræver en del mere plads og ikke mindst et glat underlag, foregår dog i gymnastiksalen på Kirkebjerg skole i Vanløse. Her danses Den lille vendelbo og andre folkedanse akkompagneret af levende violinspil hver torsdag aften fra kl. 19 i alle seks vintermåneder. Og det til den ringe pris af kun 350 kr. For hele sæsonen.

Bonusinfo

Foreningen til Folkedansens Fremme blev stiftet i 1901 som en lokal forening med det formål at indsamle materiale om danse og brug af dragter.  Medlemmer og interesserede kan henvende sig i foreningen og finde litteratur, sangbøger, billeder og få gode råd til dragter mm.  Alt materiale om de mange forskellige dragter er samlet i henholdsvis orange (kvinder) og blå (mænd) ringbind, som indeholder bl.a. snitmønstre, skitser, stofprøver og farvefotos af dragterne. Er man interesseret i en bestemt dragt, lejer man mappen og kopierer indholdet.

Vil du vide mere om Foreningen til Folkedansens Fremme, har kontoret i Nr. Farimagsgade 19 åbent hver tirsdag kl. 10-16. Tlf. 33 14 19 58.

Du kan også kontakten formanden, Finn Eriksen, på finn@gfnet.dk

 

Tekst og fotos: R. P. A.

Tilbage til resonansens forside